Logo

Program SIGMA drží krok s měnícím se světem výzkumu

Šárka Kováříková, Veronika Dostálová
05. 08. 2024

V roce 2022 byl vládou schválen Program SIGMA, což otevřelo dveře novému typu podpory projektů aplikovaného výzkumu inovací. Díky tomuto přelomovému nástroji může Technologická agentura ČR velmi rychle, flexibilně a proaktivně reagovat na aktuální dění ve společnosti a podporovat prioritní témata v daný čas. O tom, v čem všem je Program SIGMA unikátní, jaké výhody žadatelům  přinesl a kam bude dál směřovat, jsme si povídali s vedoucí programového oddělení Michaelou Orlovou, která se na jeho tvorbě aktivně podílela.

Jak bys čtenářům přiblížila, co je Program SIGMA?

Představte si Program SIGMA jako flexibilní nástroj, který zjednodušuje a urychluje poskytování účelové podpory aplikovaného výzkumu a inovací. SIGMA v sobě sdružuje hned několik stávajících programů Technologické agentury ČR a zároveň otevírá dveře k novým možnostem podpory. I když úvodní popis může na první pohled působit obecně, síla programu spočívá v pečlivé přípravě jednotlivých veřejných soutěží a výzev. V této fázi dochází k definování konkrétních parametrů a témat, která budou právě podporována. Díky tomuto inovativnímu přístupu se v nich mohou promítnout skutečně aktuální potřeby a příležitosti současné společnosti a hospodářství. Inspirací pro Program SIGMA byl rámcový program EU Horizont Evropa, který je založen na podobných principech a je založen na mnohaletých zkušenostech Evropské komise.

Jaké jsou jeho hlavní cíle?

Program SIGMA cílí na systematickou podporu aplikovaného výzkumu a inovací, která povede ke kvalitním výsledkům s jasným komerčním nebo společenským uplatněním. Kromě podpory jednotlivých projektů se Program SIGMA věnuje i systémovým opatřením, která zlepšují celkové prostředí aplikovaného výzkumu v České republice. Tato opatření se průřezově soustředí na zavedení moderních principů do projektů výzkumu, vývoje a inovací. Konkrétně můžeme jmenovat např. etické aspekty ve VaVaI, gender v obsahu výzkumných projektů či posilování otevřené vědy.

V čem je Program SIGMA unikátní?

Snažili jsme se zavést standardizovanou a jednoduchou administraci pro uchazeče. Zefektivnění procesů šetří čas i finanční prostředky na obou stranách, tedy jak u příjemce, tak i na straně TA ČR jako poskytovatele. Vnímáme hodnotu času, proto hledáme rovnováhu mezi snižováním nadbytečné byrokracie a zachováním kvality poskytovaných služeb. Dále se SIGMA odlišuje od jiných programů podpory aplikovaného výzkumu a inovací v České republice hned několika inovacemi – komplexností, flexibilitou, tedy rychlostí a adaptabilitou.

Co si pod tím konkrétně představit?

Ráda vysvětlím. Komplexnost Programu SIGMA spočívá v tom, že integruje a nahrazuje čtyři stávající programy TA ČR: ZÉTA, ÉTA, GAMA 2, DELTA 2 a vybrané unijní nástroje na posílení mezinárodní spolupráce. Kromě projektů zaměřených na konkrétní výzkumná témata, SIGMA podporuje i multioborove projekty. Multioborové týmy dnes dokáží generovat inovativní myšlenky snáze a rychleji, než monodisciplinární výzkumné týmy (tzn. výzkumníci využívající teorie i metodologie a konkrétních metod jen jedné vědní disciplíny). Díky sdílení znalostí a zkušeností z různých oborů se otevírají nové možnosti a dochází ke zdolávání bariér, které by v rámci jednoho oboru mohly být nepřekonatelné.

Když zmíním tlak na stále rapidnější inovace, vnímám jako klíč k úspěchu právě rychlost a především adaptabilitu. Tradiční programy podpory výzkumu přestávají držet krok s dynamicky se měnícími potřebami společnosti. Jsem pyšná na to, že Program SIGMA umožňuje proaktivně reagovat na aktuální dění a podporovat prioritní témata v daný čas. To je nejen unikátní, ale z pohledu poskytovatele i průlomové. Daří  se nám to hned několika moderními nástroji, například veřejnými soutěžemi na míru, které může Agentura v reakci na urgentní výzkumné potřeby vyhlásit na řešení aktuálních problémů. Dalším nástrojem je průběžné vyhodnocování. Relevance a efektivita podpory v jednotlivých oblastech je pro nás stěžejní, proto neustále pracujeme na posilování kvality monitoringu. V případě potřeby můžeme díky získaným datům z monitoringu činit informovaná rozhodnutí a navrhovat adaptivní úpravy do budoucích veřejných soutěží a výzev tak, aby reagovaly na rychlost doby.

Proč si Agentura vybrala tvorbu a implementaci právě tohoto druhu programu?

Globalizace a rostoucí změny v oblasti výzkumu a inovací nutí všechny země, včetně České republiky, k tomu, aby neustále zdokonalovaly své systémy podpory. Hlavní motivace pro zavedení Programu SIGMA ze strany TA ČR spočívala v modernizaci a zefektivnění veřejné podpory aplikovaného výzkumu a inovací. V době, kdy v TA ČR vrcholila implementace několika resortních programů, jsme potřebovali rámcový nástroj, který usnadní implementaci našich programů. Zároveň jsme čím dál více pociťovali potřebu rychle, ale strategicky reagovat na priority výzkumné a inovační komunity i na měnící se trendy v České republice a také v zahraničí. V době, kdy jsem SIGMU připravovali, jsme se globálně potýkali s pandemií covidu. I tato zkušenost nám ukázala, jak je důležité mít flexibilní nástroj nástroj podpory v našem portfoliu. Vědecký svět se zkrátka neustále vyvíjí a s ním i potřeby výzkumu. Pokud chceme, aby čeští výzkumníci patřili mezi světovou špičku, musíme jim k tomu vytvořit co nejlepší podmínky. To je základní myšlenka, která stojí za Programem SIGMA.

A jakým výzvám jste na začátku museli čelit?

Samotná tvorba a příprava na implementaci Programu SIGMA s sebou samozřejmě přinesla i jisté výzvy, které TA ČR musela překonat. Šlo zejména o komunikaci a propagaci programu, kdy jsme museli aktivně a srozumitelně šířit informace o jeho připravách a možnostech nejen mezi potenciálními uchazeči, ale i v kruhu ostatních poskytovatelů a zainteresovaných institucí. Pro Agenturu bylo důležité zajistit pochopení programu napříč všemi aktéry ve výzkumném prostředí. Dále jsme museli nastavit nový mechanismus, abychom mohli předcházet potenciální hrozbě duplicitního financování. Založili jsme tak tzv. Koordinační skupinu SIGMA, která je složena z relevantních institucí v oblasti VaVaI. Tato skupina zasedá minimálně dvakrát ročně, dohlíží nad realizací programu a podává doporučení předsednictvu a výzkumné radě TA ČR.

Je to první program TA ČR, který je „dělen” do dílčích cílů? Co si pod tím můžeme představit? A jaké výhody toto dělení přináší?

Ano, SIGMA je v tomto ohledu novinkou. Podporu rozdělujeme do dílčích cílů, v Agentuře jim zkráceně říkáme „DC”, ty představují menší tematické celky a každý z nich má vlastní specifika, cíle a kritéria hodnocení. To umožňuje TA ČR lépe přizpůsobit jednotlivé veřejné soutěže aktuálním potřebám v dané výzkumné oblasti bez striktně ohraničené finanční alokace, jako je tomu například u podprogramů. Kromě zmíněné finanční flexibility je dalším důležitým benefitem větší relevance projektů. Díky specifickému zaměření dílčích cílů je vyšší pravděpodobnost, že financované projekty budou řešit skutečně důležité problémy v dané oblasti a budou mít největší potenciál přinést prospěch české společnosti.

To je zajímavé. Čtenáře by jistě zajímalo spektrum podpory. Jaké konkrétní oblasti aplikovaného výzkumu a inovací pokrývají dílčí cíle Programu SIGMA?

V Programu SIGMA máme celkem pět dílčích cílů a každý z nich se soustředí na podporu nějaké konkrétní oblasti. Pro snadnější orientaci jednotlivé DC z velké většiny pokrývají ty programy, které pod SIGMU přešly. První dílčí cíl (DC1) se zaměřuje na aktivity tzv. předaplikačního výzkumu a navazuje na programy GAMA a GAMA 2 a na další komercializační aktivity. Druhý dílčí cíl (DC2) se soustředí na začínající výzkumníky a výzkumnice a na vyrovnávání příležitostí v projektech aplikovaného výzkumu, čímž navazuje na aktivity programu ZÉTA. Třetí dílčí cíl (DC3) je založen na podpoře inovačního potenciálu společenských věd, humanitních věd a umění a navazuje na aktivity programu ÉTA. Čtvrtý dílčí cíl se zaměřuje na mezinárodní spolupráci a navazuje na aktivity programů DELTA a DELTA 2, přičemž zahrnuje i podporu unijních nástrojů, které může dle dohody s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy zabezpečovat TA ČR. Pátý dílčí cíl s názvem Průřezová podpora je specifický tím, že nenavazuje na žádný dřívější program TA ČR. Spadá pod něj řešení aktuálních potřeb VaVaI, dlouhodobé výzkumné záměry, posílení a rozvoj regionálních inovačních ekosystémů a podpora systémových opatření a využívání nových příležitostí.

Proč jste si vybrali právě tyto oblasti?

Programy a aktivity integrované do Programu SIGMA nebyly vybrány náhodou. Jsou to osvědčené nástroje podpory VaVaI, které se v minulosti ukázaly jako efektivní a užitečné. Jejich úspěšnost byla potvrzena prostřednictvím provedených evaluací a zároveň odpovídají prioritám Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací ČR i dalším národním strategiím. Výběr oblastí a aktivit pro SIGMA probíhal na základě analýzy jejich efektivity, hodnocení a souladu s prioritami. Díky tomuto pečlivému přístupu můžeme říci, že SIGMA je cenný nástroj pro podporu VaVaI v České republice.

Kdo se může přihlásit a ucházet se o podporu v Programu SIGMA?

O podporu se mohou ucházet různé typy subjektů, včetně výzkumných organizací jako jsou univerzity, veřejné výzkumné instituce a další subjekty s oprávněním k provádění výzkumné a vývojové činnosti. Dále mohou být mezi uchazeči podniky a to jak malé a střední, tak i velké firmy. Nesmíme opomenout ani organizační složky státu a územně samosprávné celky, které se veřejných soutěží mohou taktéž účastnit.
Pro každý typ uchazeče existují specifické podmínky a požadavky, které jsou dány zadávací dokumentací. Vždy však platí, že hlavní uchazeč musí mít sídlo, provozovnu nebo pobočku v České republice a další účastník může mít sídlo v členském státě Evropské unie, ve státě Evropského hospodářského prostoru nebo ve Švýcarsku.

Podporuje program i začínající výzkumníky a výzkumnice? Případně jak?

Ano. V Agentuře vnímáme začínající výzkumníky a výzkumnice jako hnací motor pokroku. Jejich energie, inovativní myšlenky a nezaujaté přístupy otevírají cestu k průlomovým objevům a řešením palčivých problémů společnosti. SIGMA, dílčí cíl 2, nabízí této skupině hned dvě zajímavé možnosti. Buď mohou získat financování na výzkumné projekty uzpůsobené specifickým potřebám mladých lidí ve výzkumu, což zahrnuje například ohled na dobu strávenou na rodičovské nebo mateřské dovolené či možnost být přímo součástí projektových týmů se zkušenými výzkumníky a firmami. Druhou možností je využití mentorů. Jejich úkolem je vést a motivovat nováčky a předávat jim odborné znalosti a zkušenosti v dané problematice. Mentoři tak pomáhají rozvíjet jejich talent a potenciál a dosahovat vynikajících výsledků ve výzkumu, aby směřovali ke světové špičce.

Některé projekty v dílčích cílech SIGMA již mají minimálně rok realizace za sebou, rýsují se zde již zajímavé projekty a výsledky?

Program SIGMA je teprve na začátku své cesty, ale již nyní se v něm řeší spousta zajímavých projektů v oblastech informačních a průmyslových technologií, cirkulární ekonomiky, humanitních a společenských věd, udržitelného zemědělství či automatizace procesů. Je však ještě brzy na hledání konkrétních uplatněných výsledků. Právě v následujících letech bude program růst a postupně nám odkrývat své přínosy.

Jaké konkrétní cíle máte pro následující pětileté období či další vyhlídky do budoucna?

Naším pomyslným mottem programu je „“Rychlejší cesta z laboratoře do praxe”. Proto se bude Program SIGMA i nadále zaměřovat na posilování spolupráce mezi výzkumnými institucemi a firmami. Docílíme tím urychlení transferu technologií a znalostí z projektů do praxe, aby se výsledky výzkumu mohly co nejdříve proměnit v inovace a řešení reálných problémů ve společnosti. V nejbližších letech chceme v Programu SIGMA spustit novou intervenci zaměřující se na rozvoj regionálních inovačních ekosystémů, jež budou posilovat inovační aktivity v regionech, včetně Prahy. Zahájili jsme neformální diskusi se zástupci inovačních center a chceme dále pokračovat v diskuzi i s kraji. V dlouhodobém horizontu se SIGMA zaměří na podporu výzkumu vznikajících společenských trendů a strategických technologií, jako je umělá inteligence, robotika, polovodiče a kvantové technologie.